Aj gastronómia je súčasťou kultúry
Kultúra

Aj gastronómia je súčasťou kultúry

Medzi prsty a či rovno do úst?

Všetko na svete sa mení a ani kuchyňa a servírovanie nie je výnimkou. Ak teda chcete byť skokanom v spoločnosti známych či rodiny, skúšajte a experimentujte. Napríklad aj také staré známe „jednohubky“, ktoré sme ešte nedávno prepichovali špáradlom, či predjedlá, môžu znásobiť pôžitok z jedla, ak ich odejete do nového šatu.

Trendom moderného kulinárstva je fingerfood. Názov pochádza z anglických slov finger food – jedlo medzi prstami. Ide o malé pochúťky, ktoré sa dajú jesť rukou  aj v takzvaných ,,lepších reštauráciách“. Skúsení cestovatelia dokonca zistili, že vo svete sa fingerfood neraz podáva aj ako hlavné jedlo. Ešte si pripomeňme, že finger food sú aj všetky sedviče, ktoré za svoju popularitu vďačia lordovi Sandvichovi (1781-1792).

 Čo na lyžičku

Jednosústové  jedlá, v ktorých sa premieta svetová kuchyňa, sú čoraz viac obľúbené, pretože ľudia chcú aj postojačky v pohode konzumovať a popíjať k tomu kvalitné víno alebo šampanské. Ako finger food možno pripraviť čokoľvek. Kuracie stehienka alebo krídielka, ovocie, chlieb, ryby, kaviár, morské rybky, ale aj lahodné sladké krémy, čokoládu…. Fantázii sa medze nekladú, treba iba skúšať. Pri servírovaní  treba byť  kreatívni, hostia isto ocenia čas a úsilie vynaložené na prezentáciu vašich schopností a fantázie.

 Ako konzumovať

Finger food, teda prstové jedlo, sa konzumuje väčšinou prstami. Zásadou je, že konzumujme  priamo z lyžičky alebo misky. Sú primeranej veľkosti, takže nemusíte z pokrmu ,,uždibovať,“ alebo nebodaj použiť ďalší príbor na vyjedanie zo servírovacieho riadu. Iba ak je jedlo naservírované v poháriku a treba ho odtiaľ vybrať. Ak ste mimoriadne čistotný, etiketa dovoľuje (dokonca vyžaduje), aby ste požiadali čašníka o misku s vodou na umytie rúk.  Pokiaľ je chuťovka servírovaná na lyžičke a jej konzistencia nie je krémová, tak pokojne vyberajte kúsky rovno prstami. Ak  ide o väčšiu dávku, tak sa zvyčajne využívajú rôzne misky a mištičky, prípadne poháre, vtedy je, samozrejme, povolená aj dezertná vidlička. Servírovacie lyžičky dnes už dizajnéri doviedli takmer do dokonalosti. Tie väčšie majú aj nástavec na prst, takže konzumáciu hravo zvládnete. Dozvedeli sme sa, že veľkosť lyžičiek je rôzna, majstri kuchári volia podľa druhu servírovaného pokrmu.

Platí, že vychovaný hosť je najlepší hosť. K bufetovému stolu možno zájsť niekoľko ráz, preto nie je dôvod, aby si hosť nabral do rúk priveľa chuťoviek. Riskuje, že mu popadajú…

 

Foto zdroj:http://www.resti.sk/-galeria

(ebu)

21. júla 2017

O autorovi

Národné noviny


Kalendár
september 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
« aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Počasie
img
O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt