Ako sa vyznať v mori informácií na potravinách?
Rozhovory, Slovenské správy

Ako sa vyznať v mori informácií na potravinách?

Výrobcovia potravín uvádzajú na svojich výrobkoch čoraz viac informácií, lenže ako sa vyznať v tých malých písmenkách a ako dekódovať ich význam pre svoje zdravie? Čo sa skrýva za náhradami cukru alebo čo sú prídavné látky a aký to môže mať na nás vplyv?

Cukor a jeho náhrady sú kapitola sama osebe. Výrobcovia potravín čoraz častejšie nahrádzajú cukor glukózovo-fruktózovým sirupom. Odborníci na výživu varujú, že toto sladidlo stojí za vzostupom obezity a že je oveľa škodlivejšie ako bežný cukor. Glukóza je hroznový cukor, fruktóza ovocný. Fruktóza sa v tele až príliš ľahko premieňa na tuk. Fruktóza sa metabolizuje vždy iba v pečeni a výsledkom je tuk uložený medzi orgánmi, tzv. viscerálny tuk, čo je omnoho nebezpečnejšie ako podkožný tuk. Navyše ak prijímame vysoké dávky fruktózy, poškodzujeme svoju pečeň rovnako, ako pri alkohole a iných toxínoch. Glukóza taká nebezpečná nie je, ale výrobcovia napriek tomu začínajú masovo používať glukózovo-fruktózový sirup – je lacnejší.

Potravinárske prídavné látky (éčka) sa samostatne bežne nekonzumujú ako potravina, ani sa nepoužívajú ako charakteristická zložka potravinárskeho výrobku. Prídavné látky sa nachádzajú v mnohých potravinách, niektoré dokonca sú ich prirodzené zložky. Ak by sme mali označiť štítkom jablko, vyzeralo by to takto: kyselina octová – E 260, kyselina vínna – E 334, kyselina glutámová – E 620, karotén – E 160, antokyanín – E 163, kyselina citrónová – E 330, kyselina jantárová – E 363, cysteín E – 920,  vitamín C – E 300 a riboflavín – E 101.

Éčka môžu byť okrem prirodzených látok aj umelé aditíva – umelé farbivá, konzervanty , topiace soli, umelé sladidlá a podobne. Všetky éčka, ktoré nájdeme v potravinách, by mali byť bezpečné. Ich vplyv na zdravie je však rôznorodý. Treba sa zaujímať o to, či ide o látky prírodné alebo umelé a nekonzumovať zbytočne umelé aditíva, keď dokážeme v obchode nájsť ich prirodzený variant.

Určite sa ale vyhnite týmto škodlivým éčkam: E102 tartrazín je žltá farba a vyskytuje sa v obľúbených cukrovinkách, ale aj v pečive a mliečnych výrobkoch, vyvolať môže alergie, hyperaktivitu, aj astmatický záchvat, E104 chinolínová žltá, E110 oranžové farvivo, preukázaný karcinogén, E120 kyselina karmínová je červené farbivo, najmä v jogurtoch, E122 azorubín tiež červené syntetické farbivo, E124 ponceau 4R jasnočervené farbivo, takisto preukázaný karcinogén, zakázaný vo viacerých krajinách, E131-E133  patentná modrá, indigotin, žiarivá modrá či E155 potravinárska hnedá, vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu, E620 – E625, E951 aspartam je umelé sladidlo, ale veľmi nebezpečné pre zdravie, v niektorých krajinách je dokonca zakázaný.

Použitie prídavných látok neobchádza ani také potraviny, ktoré sa vyrábajú z produktov ekologického poľnohospodárstva. Obmedzená škála prídavných látok sa teda nachádza aj v biopotravinách. Aplikácii prídavných látok sa nedá celkom vyhnúť ani v tomto prípade, pretože niektoré potravinárske technológie sa jednoducho bez prídavných látok nezaobídu.

Foto zdroj: http://www.domace-potraviny.sk/maslo-gazdovske-500g-agrofarma-cerveny-kamen

(iri)

4. augusta 2017
Kalendár
november 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Počasie
img
O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt