Baklava

Suroviny

Cesto
12 plátkov lístkového cesta
20 dkg maslo (roztopené)

Plnka
30 dkg orechy (mleté)
30 dkg mandle (mleté)
20 dkg med
10 dkg cukor (trstinový, alebo brezový cukor)
2 čajové lyžičky škorice (mletá)

Sirup
20 dkg med
2 dl voda
10 ks klinčeky
2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

Príprava

Pokiaľ máme mrazené lístkové cesto, musíme ho vybrať z mrazničky včas, aby sa s ním dalo pracovať. Ako prvé si pripravíme sirup. Med zmiešame s vodou, pridáme klinčeky aj citrónovú šťavu a necháme zovrieť. Keď nám zovrie sirup nechajme ho ešte 4-5 minút variť, potom vyberieme klinčeky, počkáme kým vychladne a dáme do chladničky. Ako druhé si pripravíme plnku. Mleté orechy a mandle pomiešame s cukrom a škoricou. Potom pridáme med a poriadne premiešame (bude to suché a kúskovité, avšak netreba viac medu). Plech potrieme maslom a dáme 2 plátky lístkového cesta, cesto natrieme maslom a znova 2 plátky cesta. Aj do tretice maslo a 2 plátky cesta, teda spolu bude 6 plátkov. Potom na cesto rozložíme rovnomerne polovicu plnky. Zopakujeme s cestom predošlé poradie po 2 pridávame cesto, potreté maslom, spolu ich teda bude 6 a navrch dáme druhú polovicu plnky. Ešte pred pečením si nakrájame  koláč, trojuholník, alebo kocka to  už záleží od Vás. Zapneme rúru, keď je už zohriata dáme  koláč piecť do bledo-hneda. Hotový ešte horúci koláč zalejeme sirupom, tak aby sa sirup dostal do zárezov a necháme ho úplne nasiaknuť. Podávame ho vlažný. Dobrú chuť!

 

Foto zdroj: http://www.taste.com.au/recipes/baklava-6/edcca3ab-8374-46b5-adea-44f127e0983b

http://www.taste.com.au/recipes/baklava-espresso-honey-syrup/ee2d68f7-098a-4bbb-aee5-ea6ff0f906fa

(jur)