Chutné jedlo nielen na dnes: Mazanec

Suroviny

80 g –  maslo
2 ks – žĺtky
60 g – kryštálový cukor
25 g – droždie
250 – 300 g – hladká múka
110 ml – mlieko alebo smotana
2 lyžice – rum
2 lyžice – brusnice
štipka soli
lúpané plátky mandlí
1 ks – rozšľahané vajíčko na potretie
citrónová kôra a šťava z citróna podľa chuti

Príprava

Ako prvé si urobíme kvások, do vlažného mlieka dáme cukor a droždie. Potom zmiešame tuk, cukor a žĺtky. Pridáme soľ, kôru a šťavu z citróna, brusnice a rum. Do tejto hmoty pomaly a za stáleho miešania prilejeme kvások. Nakoniec pridáme hladkú múku. Necháme v mise kysnúť. Najlepšie asi tak hodinu. Po vykysnutí ešte raz spracujeme na doske a vytvoríme bochník. Ten môžete piecť buď len na plechu s papierom na pečenie, alebo papier na pečenie vložíme do tortovej formy, rozdiel bude vo výške bochníka. Pred ako vložíme do rúry, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými mandľami. Po upečení vyberieme z formy, aby bochník mierne klesol, a trošičku potrieme rumom. Necháme vychladnúť a pocukrujeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Foto zdroj: https://www.albert.cz/recepty/mazanec
https://www.svetreceptu.cz/chleb-a-rohliky-recepty/velikonocni-mazanec/wmcptqg4-11f38-034752-cfcd2-zv8bsv5q
http://fresh.iprima.cz/recepty/tradicni-velikonocni-mazanec-s-mandlemi

(jur)