Dobrú chuť, Slovensko!

Dobrú chuť, Slovensko!

Prevalilo sa to. Ale ešte horšie, ako náš drotársky národ čakal. Žumpa Európy je práve v tých potravinách, ktoré kupujú naivní slovenskí dôchodcovia pre svoje deti a vnúčikov v supermarketoch, aby pre nich ušetrili a urobili im radosť. Teda dobrôtky, čo by rakúski a nemeckí seniori nedali ani svojim mačičkám a psíkom, lebo si ich vážia a starajú sa o ne zodpovedne.

Slovenskí hydinári varujú, že podobne kuracie mäso v reštauráciách či detských jedálňach je často anonymné a pani kuchárky ho kladú do hrncov bez kontrol. Podľa informácií zástupcov slovenských hydinárov sa ročne na Slovensko dovezie viac ako deväť tisíc ton kuraciny a slepačiny z Brazílie. V akej kvalite a dobroprajnosti nášmu zdraviu, to sme sa už dozvedeli zo správ.

Spotreba domácej hydiny u nás nestúpa, ale klesá. Ani sa naozaj netreba čudovať slovám riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára. Sedliacky rozum nepopustí. Ľudia dostali strach. Neveria ani slovenskému znaku na balíčkoch. Ani tomu, že kura má len dve nohy, a nie sedem.

Daniel Molnár pri svojom vystúpení pre média reagoval na do neba volajúce drzosti s brazílskym mäsom nakazeným salmonelózou. Do našich hrncov sa z Brazílie ročne dovezie šestina produkcie slovenských hydinární. To je tých spomínaných deväť tisíc ton. „V posledných dvoch rokoch sú pri hydine a vajciach známe prípady brazílskych kuracích pŕs s antibiotikami, poľských kurčiat so salmonelou, poľského kuracieho mäsa s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľských vajec s vysokým obsahom dioxínov a nakazených salmonelou,“ upozornil nás všetkých nielen v záujme zachovania zdravého rozumu.

Najhoršia situácia je ale v reštauráciách a školských jedálňach, kde sa vo veľkej miere využíva nekontrolovateľné mäso. Po známej kauze so zákazom tatárskych biftekov, ktoré sa chystala hygiena zatrhnúť, aby sa nám z nich nič nestalo, by bolo treba zobudiť popolušky z hygieny. Vmiesť im do tváre pravdu, že skutočná hanba pre ich úrady, hraničiaca s paragrafmi, je kauza zlorečený kikirík…

Daniel Molnár presne trafil psa po hlave. „Stále sa nám nedarí riešiť situáciu v zaradeniach spoločného stravovania a školského stravovania, kde je vysoký podiel, až 90  percent dovážaného hydinového mäsa.“ Nuž teda, dobrú chuť, Slovensko! Jahňacinu vyvážame von. Ani by som sa nečudoval, keby ju niekde v Brazílii obhrýzal na Veľkú Noc po návrate z kostola, kde sa vraj zbavil hriechov, majiteľ firmy na dovoz kuraciny pre Slovensko.

Foto zdroj: https://www.cas.sk/clanok/314618/kuracie-maso-nakazene-salmonelou-ake-je-riziko-ze-ho-dostanete-na-tanier/

(nem)