Kde je skrytá pravda o dvojakej kvalite potravín?
Názory, Rozhovory

Kde je skrytá pravda o dvojakej kvalite potravín?

Boli časy, keď Rakúšania chodili kupovať na Slovensko naše potraviny, ktoré boli oveľa lacnejšie a kvalitnejšie než tie ich, ešte dávno pred zaradením Slovenska do Európskej únie. Z toho istého dôvodu, aký mali vtedy Rakúšania, dnes chodia mnohí Slováci do Rakúska. Ako vidieť, história sa nielen opakuje, ale aj prevracia naruby.

Pozrime sa, aké výsledky „veľkého testu kvality produktov“ kde-tu zaplavili stránky niektorých našich periodík: čierne korenie v Rakúsku, vôňa i chuť charakteristická pre čierne korenie, Slovensko – menej výrazná vôňa i chuť, pizza v Rakúsku 7 koliesok mozzarelly, Slovensko len 5 koliesok, cola v Rakúsku obsahuje cukor, na Slovensku fruktózno-glukózový sirup, cereálie – u nás menej kakaa….sušienky…..rybie prsty… Nuž toto teda majú byť tie kardinálne informácie z veľkého testu kvality produktov, poskytnuté obyvateľom ´druhej triedy´?! Ani nehovoriac o rozplývaní sa médií nad vyššou kvalitou kešu orieškov u nás, než je tá v Rakúsku!

Asi podľa toho veľkého testu sú práve toto tie najčastejšie a najpotrebnejšie potraviny, ktoré nakupujeme (čierne korenie, mrazená pizza, sušienky…). Nie je to priúzky sortiment produktov kupovaných v krajine s takým deklarovaným „tigrím“ rastom v ekonomike? Toto má postačovať ako vyčerpávajúce kritérium dvojakej kvality? Nepovie si bežný slovenský spotrebiteľ po prečítaní týchto informácií, že nejde o nič závažné? Mňa ako spotrebiteľa by zaujímala kontrola kvality najčastejšie kupovaných a najnevyhnutnejších potravín pre bežného človeka.

Veď sa radšej zobuďme a zavoňajme arómu čerstvej kávy, teda otvorme konečne oči: až teraz, keď už tým smetiskom potravín sme, do popredia vystupuje kvalita produktu?! Kde boli doteraz všetci bojovníci za kvalitu potravín, vari čakali, kým budeme zasypaní nekvalitou tak, že z nej bude ťažko sa vyhrabať? Je to kvôli tomu, že nikdy nenakupovali tam a ani to, na čo sú odkázaní ostatní obyvatelia tejto krajiny?

Prečo teda práve my sme získali prívlastok obyvateľov druhej triedy? Tu vysvetlenie ponúkajú niektorí marketingoví riaditelia nadnárodných firiem, ktorí nás zasypávajú nižšou kvalitou: vraj podľa výrobcu nejde o rozdielnu kvalitu, ale o rozdielne produkty, pretože sa odlišujú aj cenou – na Slovensku nižšou. Veď Rakúšania za spomínanú pizzu ristorante  so siedmimi kolieskami mozzarelly zaplatia viac, a to 3,19 eur, kým obyvateľom druhej triedy na Slovensku sa predáva len za 2,45 eur s piatimi kolieskami mozzarelly! Rozdiel: 0,74 eur, čiže jedno koliesko mozzzarelly stojí 0,37 eura?!

Dvojaká kvalita je, ako vidieť, nesporne smutnou realitou. Po bratislavskom samite otázka znie: Dajú sa dosiahnuť nejaké reálne výsledky na zmenu? Ak áno, kedy sa dostavia prípadné účinky takejto zmeny? Výsledky nejednej ankety medzi spotrebiteľmi nám však skepticky naznačujú, že ľudia neveria, že dvojaká kvalita sa zmení.

Vládny optimizmus, že už len zorganizovanie podobného samitu, akým bol nedávny bratislavský, je údajne obrovským úspechom a v danom okamihu máme času a času na to, aby sa podnikli ďalšie kroky, lebo najprv treba vyčkať, k akým zmenách po „prskaní“ dôjde. Keďže samit je sám o sebe úspechom, treba teraz radšej na toto načisto zabudnúť.

Nie je však podstata problému hlboko zakopaná práve v legislatíve EÚ, ktorá nám zakazuje pestovať, chovať, no prikazuje nakupovať a zavaľovať sa potravinovými odpadkami, ktoré hegemóni nechcú na svojom trhu, ale chcú na ňom zarábať? Nie je práve toto tá utláčaná pravda, ktorá u dvier žobre?!

(kat)

Foto zdroj: http://www.shorouknews.com/news/view.aspx?cdate=27042017&id=d90e6747-2fb3-4b81-b2ce-edcef1036ce6

23. októbra 2017
Kalendár
január 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Počasie

img

O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt

Národné noviny