Klasická slovenská polievka: Demikát

Suroviny

500 g – zemiaky
1 ks – stredne veľká cibuľa
250 g – bryndza
1 čajová lyžička – mletá sladká paprika
2 l – mlieko
2 – 3 ks – strúčiky cesnaku
bobkový list
rasca
soľ

Príprava

Očistíme zemiaky nakrájame na kocky a varíme v malom množstve slanej vody. Pridáme rascu, bobkový list aj nadrobno pokrájanú cibuľu. Bryndzu vymiešame s mletou paprikou. Keď je bryndza hustá riedime ju mliekom. Vymiešanú bryndzu postupne pridávame k uvareným zemiakom. Na záver do polievky prijeme mlieko a povaríme. Dochutíme cesnakom a soľou.  Kto má rád môže do polievky pridať na kocky pokrájaný upečený chlieb. Dobrú chuť!

Foto zdroj: http://www.pluska.sk/dobre-jedo/clanky/polievky/demikat.html
http://plnielanu.zoznam.sk/c/6211/tri-pohlady-na-tradicny-slovensky-demikat-vyskusajte-chutne-bryndzove-polievky https://www.svetvomne.sk/recept/demikat-so-zemiakmi?_siteTempOnce=_Blank

(jur)