Medovo-pivové pečené údené koleno

Medovo-pivové pečené údené koleno

Suroviny

Príprava údeného kolena

3 kg bravčové údené koleno
2 ks cibuľa
4 strúčiky cesnaku
bobkový list podľa chuti
čierne korenie celé podľa chuti
bobuľky borievky podľa chuti

 

Na pečenie

4 polievkové lyžice medu
4 dl pivo
6 ks stredne veľké mrkvy
4 polievkové lyžice masti z mangalice

Príprava

Údené koleno si deň pred varením namočíme do studenej vody, aby nebolo veľmi slané. Na druhý deň si koleno dáme variť. Pridáme korenie všetko podľa chuti. Varíme ho toľko hodín koľko má kíl, každé kilo 1 hodina. Koža sa trocha scvrkne netreba sa báť to je normálne nedá sa to obísť. Keď si myslíme, že už je uvarené vyložíme ho na tanier a opatrne narežeme kožu na viacerých miestach. Potom si koleno takto pripravené dáme do jenskej misy. Dve polievkové lyžice masti dáme len tak pod mäso a 2 polievkové lyžice masti vymiešame s medom a natrieme na mäso, pridáme korenie, mrkvu, cibuľu a zalejeme pivom.  Potom už len prikryjeme alobalom a do predhriatej rúry vložíme piecť. Občas mäso podlievame a oplatí sa aj otočiť bude rovnomerne chrumkavé. Podávať môžeme s chlebom. Dobrú chuť!

Foto zdroj: http://www.nosalty.hu/recept/mezes-soros-sult-csulokhttp://

www.fuudy.sk/magazin/obilie-a-pekarstvo/ako-spoznat-zdravy-chlieb

(jur)