Najkrajšie sviatky by sme nevymenili za nič
Slovenské správy

Najkrajšie sviatky by sme nevymenili za nič

Kresťania slávia narodenie spasiteľa Ježiša Krista počas Vianoc všade na svete. Aj  vianočné zvyky sú v mnohých krajinách sveta podobné ako u nás. Štedrovečerná tabuľa má však svoje osobitosti.

Martina je Slovenka, jej priateľ Rafael je Francúz. Po prvý raz sedel pri slávnostnom stole v rodine svojej priateľky, a tak štedrovečerné menu bolo pre neho čímsi novým. ,,U nás začíname s prípravami na Vianoce už niekoľko dní pred nimi. Vonku vyzdobíme stromy, inštalujeme osvetlenie. A, samozrejme, pripravujú sa koláče a čokolády. Darčeky si rozdávame až ráno 25. decembra“. Slávnostná štedrovečerná tabula má zvyčajne až dvanásť chodov. Predjedlami sú dary mora, hlavným jedlom je pečený moriak s gaštanovou plnkou, nechýbajú syry, šampanské či tradičné sladkosti – truffle z čokolády a datlí, koláč so smotanou či roláda.

Jorgen z Fínska a Darina zo Slovenska sa zoznámili ešte ako študenti na brigáde v Helsinkách. Istý čas žili vo Fínsku, pred dvoma rokmi sa rozhodli vyskúšať si, ako im to bude fungovať na Slovensku. O podobe Vianoc dlho nerozmýšľajú, aj predtým kombinovali v rámci možností obe krajinné zvyklosti.  Aj vo Fínsku je najvýznamnejším dňom 24. december. Ráno sa tu konzumuje ryžová kaša, ktorá sa zapíja slivkovým džúsom. Večera je slávnostná, ale teraz už v slovenskom duchu. Jorgenovi totiž mimoriadne chutia makové bobálky a pôstna kapustnica. Darčeky nadeľuje Ježiško a Veľký Ukko so svojimi pomocníkmi piadimužíkmi.

Slovenskí manželia Táňa a Róbert žijú v Holandsku už niekoľko rokov. Holandsko sa spája s kakaom, veternými mlynmi, či vynikajúcimi syrmi. ,,V Holandsku sa viac ako Štedrý večer slávi sviatok svätého Mikuláša. Jeho meno znie v holandčine  Sinterklass, je uctievaný ako patrón všetkých detí, námorníkov, ale aj hlavného mesta Amsterdamu.“ Samozrejme, aj Holanďania slávia Štedrý večer. ,,Tento sviatok patrí medzi najkrajšie. Ulice a domy ožaruje svetlo sviečok. A večeru prispôsobím domácim zvyklostiam – mal by to byť pečený králik s brusnicami,“ prezrádza Táňa a jedným dychom dodáva, že tú pravú štedrovečernú atmosféru s typickými slovenskými jedlami si dožičí až na Silvestra, ktorý budú sláviť na Slovensku.

(ebu)

Foto:  Eva Lukáčová pre NN

26. decembra 2017
Kalendár
január 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Počasie

img

O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt

Národné noviny