Novoročné pečené prasa
Receptár NN

Novoročné pečené prasa

Suroviny

1ks prasa
marinády

Klasická

10g rasce
10g grilovacieho korenia
10g čierneho korenia
3 hlavičky cesnaku
10 guličiek borievky
rozmarín
0,3 l oleja

Vínová

1 l červeného vína
1 cibuľa
1 mrkva
6 zrniek jalovca
1 strúčik cesnaku
1 vetvička tymianu alebo rozmarínu
1 bobkového listu

Pikantná s medom

3 lyžice oleja
2 PL medu
citrónová šťava
čerstvá petržlenová vňať (nasekať)
1 chilli paprička (najemno nakrájať príp. nastrúhať)
biele korenie
soľ

Česká

0,3 l hovädzieho vývaru
0,25 l čierneho piva
5 PL medu
3PL horčice
soľ
biele mleté korenie
ostrý kečup

Príprava

Prasa očistíme od vnútorností, zbavíme chlpov hlavne v okolí uší  najlepšie ak  opálime pod plameňom. Dôkladne umyjeme. Pred pečením musíme aspoň 2 dni marinovať. Prasiatko celé nasolíme a v osobitnej nádobe namočíme do marinády. Potrieme celé prasiatko, aby sa marináda dostala do každého záhybu potom si prasiatko prikryjeme alobalom a necháme v chlade odstáť. Položíme ho na plech, roztiahneme nohy prasaťa, aby si zachovalo pri pečení peknú formu a dáme ho piecť na 180°C. Či je upečené zistíme tak, že špajdľou pichneme tam kde je najviac svaloviny a keď vyteká tuk je hotové keď voda treba ešte piecť. Upečené prasa narovnáme na veľkú servírovaciu misu a do rypáka mu dáme jablko. Dobrú chuť!

 

Foto zdroj: http://www.stravovanieulisku.sk/studena-kuchyna/

http://feelingmagazin.hu/tag/egeszseg/

(jur)

1. januára 2018
Kalendár
január 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Počasie

img

O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt

Národné noviny