Pochúťka nielen na dnes: Šunkový aspik

Suroviny

750 ml – voda, alebo šťava z kompotovaných uhoriek
30 g – želatína v prášku
5 ks – vajíčka
4 ks – sterilizovaná uhorka
3 ks – sterilizovaná kapia
150 g – smotanová pomazánka s chrenom
150 g – dusená šunka
150 g – diétny salám
150 g – syr Eidam
1 konzerva – sterilizovaný hrášok
1 konzerva – sterilizovaná kukurica

Príprava

Želatínu necháme 10 minúť odstáť – rozpustíme vo vode, alebo v náleve zo zeleniny, potom zahrejeme, nesmie, ale vrieť. Do formy nalejeme asi 2 cm želatíny a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí  uložíme prvú vrstvu – formičkou si vykrojíme z plátku sálami a eidamu rôzne tvary a naskladáme podľa vlastnej fantázie a zalejeme. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychladnú a nakrájame na tenké plátky. Potom naložíme ďalšiu vrstvu, vajíčka, kolieska uhoriek, pokrájanú kapiu, zostatok eidamu, salámu a zalejeme. Znovu naukladáme ďalšiu vrstvu. Šunku natrieme pomazánkou, zrolujeme a naukladáme, medzi rolky uložíme hrach, kukurici, môžu byť aj zostatky vajíčka a zalejeme. Poslednú vrstvu budú tvoriť kolieska sálami, ktoré zalejeme želatínou a dáme stuhnúť do chladničky. Vyklopíme, nakrájame a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Foto zdroj: http://www.nejrecept.cz/recept/sunkovy-aspik-r533
http://www.bilbo-smak.cz/uzeniny/
https://dobruchut.azet.sk/recept/9903/sunkovy-aspik/

(jur)