Pôst v kresťanskom náboženstve a na slovenskom tanieri
Vlastiveda

Pôst v kresťanskom náboženstve a na slovenskom tanieri

Prvá adventná nedeľa začala pôstne obdobie u katolíkov, ku ktorým sa hlási väčšina slovenského obyvateľstva. Vo východných cirkvách obdobie pôstu už od 15. novembra a končí sa až 24. decembra a trvá štyridsať dní. Nazýva sa Filipovka, lebo sa začína deň po sviatku svätého Filipa.

Pôst je obdobie, v ktorom si človek dobrovoľne úplne alebo čiastočne odriekne jedlo alebo iné pôžitky. V kresťanstve má význam pokánia a vnútorného očisťovania, ale aj význam prípravy a očakávania, preto sa dodržiava pred významnými sviatkami – pred narodením Krista či Veľkou nocou. Dodržiavanie pôstu a stanovenie pôstnych období stanovila cirkev už v apoštolskej dobre. Znamená obmedzenie, ktoré sa považuje za obeť Bohu. Zakázané je jesť potraviny, ktoré pochádzajú z teplokrvných zvierat, teda mäso, živočíšny tuk, mlieko, syr, vajcia. V rôznych cirkvách je aj rôzny stupeň prísnosti pôstu.

Na Slovensku obsahoval pôstny jedálny lístok najmä polievky z múky nazývané kyseľ, polievky z kyslej kapusty, fazule, hrachu, šošovice, cíceru , bôbu, cesnaku, rasce, sušených húb či ovocia, k tomu sa jedli kaše, prívarky či cestoviny. Typickým pôstny, jedlom bol kalkýš z naklíčeného zrna a zomletého obilia, ktorý by mal chutiť podobne ako medovník.

Kyseľ zo Šariša sa pripravoval z kusa starého chleba, soli a kôru. Suroviny sa zaliali v päťlitrovej nádobe vlažnou vodou a nechal sa kvasiť. Asi po týždni je potrebné tekutinu scediť a uložiť na chladné miesto. Teplý sa je ako polievka so zemiakmi, studený sa pije ako nápoj. Kyseľ na iný spôsob možno pripraviť aj z osolenej vody, v ktorej uvaríme zemiaky, ktoré potom vyberieme. Zo šťavy zo sudovej kapusty a hladkej múky urobíme zápražku a vývar ňou zahustíme. Povaríme spolu, ochutíme cibuľkou opraženou na masle. Zemiaky si pridá do polievky podľa chuti každý sám.

Kalkýš z okolia Nitry sa pripravoval z raži a pšenice v pomere tri ku jednej. Zalial sa vodou na jeden deň, potom sa zlial a nechal sa na teplom mieste štyri-päť dní. Zrno bolo treba vlhčiť, aby vyklíčilo. Keď boli klíčky dvoj- až trojcentimetrové rozdrvila ich gazdiná  v mažiari, zaliala vodu a niekoľkokrát premiešala, aby vznikla biela kaša podobná mlieku. Do nej postupne pridávala hrubú múku, aby vzniklo poloriedke cesto. Vylialo sa do vymasteného pekáča alebo do bábovkovej formy, zalialo trochou mliečnej vody zo zŕn, pridal sa cukor a upiekol sa do červena.

Foto zdroj: https://www.sabzilana.com/product_detail/cabbage.html

(iri)

4. decembra 2017
Kalendár
január 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Počasie

img

O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt

Národné noviny