Tradičná chuť Hontu v Hontianskych Tesároch

Tradičná chuť Hontu v Hontianskych Tesároch

Už desiaty ročník súťaže vo varení Tradičná chuť Hontu sa uskutoční v sobotu 9. septembra v Hontianskych Tesároch. Zameraná je na tradičné ľudové jedlá, ich popularizáciu a rozširovanie do súčasného jedálnička.

Okrem samotného varenia, ochutnávania a vyhodnotenia gastronomických pochúťok je pripravený aj zaujímavý sprievodný program. Deti pripravili pre dospelých, ale i pre svojich rovesníkov dvojhodinový program „Slovensko je moja zem, čo zasadím, to tu zjem“. Medzitým budú ukážky varenia tradičného jedla „cigánske halušky“, tvorivé dielne pre deti, vystúpi Divadelný rebriniak, predávať sa budú ľudovoumelecké výrobky a domáci výrobcovia budú prezentovaťprodukty s regionálnou značkou Hont.

Občianske združenie Zlatá cesta vydalo útlu kuchársku knihu s receptami na známe i menej známe jedlá, ktoré kedysi varievali ženy na území Hontu. Tradičné recepty zozbierali od starších ľudí v regióne a knižka obsahuje recepty na polievky, jedlá z múky, mäsité pokrmy. Chute boli ovplyvňované maďarskou aj slovenskou kuchyňou.

Za tradičné jedlá Hontu môžeme považovať múčne jedlá ako trhance, rezance, párance, lokše, pirohy, haruľa a podobne. Boli to lacné a rýchle jedlá. Základ stál vždy na tom, čo dalo pole, záhrada či komora. Zloženie receptov napovedá, že aj v minulosti prevládalo zdravé stravovanie. Dnes ho prebil food snobizmus.

Foto zdroj:youtube.com/watch?v=OFG5Kd3PnQs
-omeste.sk/tradicna-chut-hontu-okrem-sutaze-vo-vareni-sa-mozete-tesit-na-bohaty-program/

(iri)