ZDRAVIE PRE SLOVENSKO: Zmeniť stravovacie návyky v prospech svojho zdravia sa môže oplatiť
Zdravie

ZDRAVIE PRE SLOVENSKO: Zmeniť stravovacie návyky v prospech svojho zdravia sa môže oplatiť

Známy fenomén jarnej únavy nie je jediný, existuje aj podobne otravná jesenná únava. Tieto javy majú súvislosť so zmenami počasia pri striedaní ročných období, ale dokázané je, že najviac na naše nálady a kondíciu vplývajú stravovacie návyky.

Zistenie, že ľudia, ktorí sa stravujú zdravo aj žijú dlhšie a zdravšie ako ľudia, ktorí uprednostňujú nezdravé potraviny, nie je prekvapujúce. Štúdie, ktoré to dokazujú,  porovnávajú ľudí s rozdielnymi stravovacími návykmi. Má význam a pozitívny vplyv na naše zdravie, ak zmeníme stravovacie návyky po rokoch lukulských hodov na skromnejšie a zdravšie jedenie?

V štúdii publikovanej v New England Journal of Medicine vedci tvrdia, že áno. Ľudia, ktorí sa v istom časovom horizonte začali stravovať zdravšie, hoci sa nemuseli nevyhnutne zaviazať, že budú jesť už len zdravé potraviny a rozhodnú sa pre celý nový spôsob stravovania, zlepšili svoje šance na dlhší život.

Výskumníci sledovali údaje rovnakej skupiny ľudí starších ako 12 rokov aby zistili či tí, ktorí zmenili stravu k lepšiemu či horšiemu, žili dlhšie alebo zomreli skôr ako tí, čo stravovacie návyky nezmenili.

Štúdia zahŕňala 73 700 mužov a žien zaradených do dvoch dlhodobých štúdií v oblasti zdravia. Vedci ľudí požiadali, aby zaznamenali svoju typickú stravu na začiatku štúdie, potom vyplnili dotazníky o potravinách každé štyri roky počas dvanástich rokov. Ľudia zaradili po vyplnení dotazníkov do stavy zdravé zložky – ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, orechy, červené mäso, ryby a mliečne výrobky. Zaznamenávali aj konzumáciu cukru a sladených nápojov. Použitím správ výskumníci dokázali odhadnúť, koľko stravovacích návykov ľudia počas tejto doby zmenili.

Ľudia, ktorí jedli viac zdravých potravín, mali nižšie riziko úmrtia. Čím viac zdravých potravín si pridávali do stravy, tým viac znižovali zdravotné riziká. Samozrejme, platilo to aj opačne – tí, ktorí si pridali do jedálnička nezdravé jedlá, zvyšovali riziko predčasného úmrtia.

Dobrou správou je, že výmena akéhokoľvek množstva nezdravých potravín za zdravé pomáha znížiť riziko predčasnej smrti. Zlepšenie stravovania o 20% podľa štúdie pomáha znížiť toto rizika o 8 až 17%.

Je pravda, že internetových rád o zdravom stravovaní je v sieti až priveľa. Vždy sa však treba držať zdravého rozumu, intuície, a najmä toho, čo vám hovorí vlastné telo. Nezabudnite sa však poradiť aj s profesionálnym odborníkom na výživu a netreba obchádzať ani vlastného lekára. Najmä ale netreba meniť stravovací systém podľa aktuálnych mediálnych „zaručene fungujúcich“ trendov. Tie môžu byť nebezpečne škodlivé, ba v extrémnych prípadoch až vražedné – držte sa zdravého rozumu!

Foto zdroj: http://www.shorouknews.com/news/view.aspx?cdate=27042017&id=d90e6747-2fb3-4b81-b2ce-edcef1036ce6

(iri)

20. októbra 2017
Kalendár
január 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Počasie

img

O nás

Email : info@narodnenoviny.sk
Adresa :
BUM Media spol. s r.o.
Šamorínska 10
821 06 Bratislava

Kontakt

Národné noviny