Baklava

Baklava

Suroviny

Cesto
12 plátkov lístkového cesta
20 dkg maslo (roztopené)

Plnka
30 dkg orechy (mleté)
30 dkg mandle (mleté)
20 dkg med
10 dkg cukor (trstinový, alebo brezový cukor)
2 čajové lyžičky škorice (mletá)

Sirup
20 dkg med
2 dl voda
10 ks klinčeky
2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

Príprava

Pokiaľ máme mrazené lístkové cesto, musíme ho vybrať z mrazničky včas, aby sa s ním dalo pracovať. Ako prvé si pripravíme sirup. Med zmiešame s vodou, pridáme klinčeky aj citrónovú šťavu a necháme zovrieť. Keď nám zovrie sirup nechajme ho ešte 4-5 minút variť, potom vyberieme klinčeky, počkáme kým vychladne a dáme do chladničky. Ako druhé si pripravíme plnku. Mleté orechy a mandle pomiešame s cukrom a škoricou. Potom pridáme med a poriadne premiešame (bude to suché a kúskovité, avšak netreba viac medu). Plech potrieme maslom a dáme 2 plátky lístkového cesta, cesto natrieme maslom a znova 2 plátky cesta. Aj do tretice maslo a 2 plátky cesta, teda spolu bude 6 plátkov. Potom na cesto rozložíme rovnomerne polovicu plnky. Zopakujeme s cestom predošlé poradie po 2 pridávame cesto, potreté maslom, spolu ich teda bude 6 a navrch dáme druhú polovicu plnky. Ešte pred pečením si nakrájame  koláč, trojuholník, alebo kocka to  už záleží od Vás. Zapneme rúru, keď je už zohriata dáme  koláč piecť do bledo-hneda. Hotový ešte horúci koláč zalejeme sirupom, tak aby sa sirup dostal do zárezov a necháme ho úplne nasiaknuť. Podávame ho vlažný. Dobrú chuť!

 

Foto zdroj: http://www.taste.com.au/recipes/baklava-6/edcca3ab-8374-46b5-adea-44f127e0983b

http://www.taste.com.au/recipes/baklava-espresso-honey-syrup/ee2d68f7-098a-4bbb-aee5-ea6ff0f906fa

(jur)