Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy

Suroviny:

500 g bryndza
1200 g zemiaky
400 g hrubá múka
200 g maslo
300 – 400 g údená slanina
300 g zemiaky varené v šupke
500 ml (podľa potreby) kyslá smotana
pažítka alebo mladá cibuľka
1 čajová lyžička soli
2 ks vajíčka

Príprava

Zemiaky uvaríme v šupke necháme vychladnúť a ošúpeme. Dáme bokom 300 g a začneme robiť plnku. Zemiaky nastrúhame na jemno pridáme 100 g masla, trošku soli a premiešame. Potom pridáme bryndzu nasekanú vňať z mladej cibuľky, 1 polievkovú lyžičku kyslej smotany. Môže sa do zmesi pridať aj trocha slaninky a celé to ešte raz dobre premiešame. Plnka je hotová.

Teraz si pripravíme cesto. Zemiaky nastrúhame na jemno pridáme potrebné množstvo múky, soľ a 2 vajíčka. Rukou vypracujeme cesto a dáme odpočinúť.

Kým cesto odpočíva opražíme nakrájanú slaninku a pripravím aj mladú cibuľku.

Cesto po odpočinutí môžeme rozdeliť na 2 časti, aby sa ľahšie s ním pracovalo. Treba ho vyvaľkať a pohárom vykrojiť kolieska. Na každé koliesko dáme plnku prehneme a vidličkou popritláčame okraje. Variť ich budeme 6 – 7 minút v slanej vode do ktorej môžeme pridať 1 lyžičku oleja. Uvarené scedíme, dáme na tanier zalejeme výpekom zo slaninky v ktorej sme rozpustili 100 g masla. Pirohy ochutíme smotanou a vňaťou z mladej cibuľky, samozrejme na slaninku nezabudneme. Teraz už len ochutnať a to čím rýchlejšie, lebo Vám nič neostane keď sa do toho rodina pustí. Dobrú chuť.

Foto zdroj: http://www.cestovanieslovenskom.sk/bryndzove-pirohy/

https://dobruchut.azet.sk/recept/3218/bryndzove-pirohy/

(jur)