Chutný recept nielen na dnes – plnený langoš

Chutný recept nielen na dnes – plnený langoš

Suroviny

Cesto na langoš:

40 dkg – hladká múka
3 dkg – droždie
2 ks – zemiaky
1 polievková lyžica – cukor
2 polievková lyžica – slnečnicový olej
2 čajové lyžičky– soľ
5 dl – slnečnicový olej (na pečenie)

Baklažánová plnka:

1 ks – baklažán
1 ks – cibuľa
2 ks – strúčik cesnaku
1 polievková lyžica – slnečnicový olej
2 ks – paradajka
mleté čierne korenie
soľ

Hubová plnka:

30 dkg – húb
1 ks – cibuľa
2 ks – strúčik cesnaku
0.25 polievková lyžica – hladká múka
1 dl – mlieko
1 polievková lyžica – slnečnicový olej
mleté čierne korenie
petržlen
tymian
soľ

Príprava

Ako prvé pripravíme cesto na langoš. Droždie dáme do vlažného mlieka s cukrom pomiešame a necháme kvasiť. Zemiaky uvaríme po vychladení pretlačíme. Múku  nalejeme do veľkej misy pridáme kvások, pretlačené zemiaky, soľ, aj olej  a toľko mlieka, aby sme dostali vláčne cesto. Cesto je vtedy dobré keď sa samé oddelí od steny misy. Vytvoríme bochník posypeme múkou, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme kysnúť. Kým nám cesto kysne pripravíme plnky.
Baklažán nakrájame na kocky posolíme a necháme trocha odstáť. Cibulu nakrájame na oleji opražíme a pridáme vytlačený baklažán. Ešte pridáme cesnak zakryjeme pokrievkou a dusíme. Keď je to hotové nakrájame očistene paradajky a spolu trocha ešte upražíme.
Cibulu očistíme nakrájame na kocky, opražíme na oleji, pridáme huby, posolíme, okoreníme, dochutíme tymianom. Keď sa nám odparí šťava posypeme múkou, trocha pečieme, podlejeme mliekom a varíme až kým nám nezhustne. Po vychladnutí posypeme petržlenom.
Cesto na langoš si vyvaľkáme nahrubo,  pohárom vykrojíme.  Na stred cesta pridáme plnku, kraje si potrieme vodou a opatrne cesto postláčame dáme do oleja zapiecť. Keď je langoš upečený potrieme cesnakom prípadne smotanou a podávame. Dobrú chuť!

Foto zdroj: http://www.nosalty.hu/recept/gombaval-toltott-langos
https://varecha.pravda.sk/recepty/celkom-obycajne-langose-plnene-dubakmi-foto/53768-recept.html
https://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-langos/34477-recept.html

(jur)