Domáce potraviny sú najlepšie a najčerstvejšie

Domáce potraviny sú najlepšie a najčerstvejšie

Podujatie Hovorme o jedle má za cieľ vyvolať diskusiu o jedle aj u školákov. Do piateho ročníka sa v tomto roku zapojilo 472 základných škôl z celého Slovenska, spomedzi nich sa do súťažno-vzdelávacej aktivity 305 škôl, do výtvarnej časti s témou Chutné maľovanie 406 a v literárnej aktivite s témou Prečo potraviny nepatria do koša je zapojených 200 škôl.

Deti sa budú vzdelávať v oblasti výroby potravín, správnych stravovacích návykov aj spotrebiteľského správania. Týždňový program sa začal v pondelok a skončí sa v piatok 20. októbra. Každý deň budú školáci preberať témy: pondelňajšou je chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny a zemiaky a plytvanie nimi, v utorok sa bude hovoriť o zelenine, ovocí a orechoch a ich pôvode, v stredu o mlieku, mliečnych výrobkoch a pitnom režime, vo štvrtok o dôležitosti mäsa, hydiny, rýb a vajec vo výžive a sledovania informácií na obale potravín. V piatok bude diskusia o cukroch a tukoch a o téme Jedz a hýb sa.

Tieto aktivity majú za cieľ rozprúdiť diskusiu so spotrebiteľmi, aj tými najmenšími, o slovenských potravinách, o výhodách domácich výrobkov – o ich krátkej ceste k zákazníkom, a teda aj o ich čerstvosti.

Foto zdroj: http://www.fatkiller.at/ernahrungsplan/

(iri)