Huspenina

Huspenina

Suroviny

2 veľké balíky na huspeninu (asi 3 kg)
1 bravčové pliecko
4 ks mrkva
4 ks biela repa
3 ks cibuľa
2 ks cesnak
3 ks bujón
1 kytička petržlen
čierne korenie
soľ

Príprava

Ako prvé si očistíme mäso, koleno, nožičky, uši aj chvost. Plameňom opálime zvyšné chlpy. Potom mäso umyjeme a dáme do veľkého hrnca, ktorý naplníme vodou tak, aby mäso bolo úplne ponorené.  Zeleninu očistíme a pridáme k mäsu do hrnca. Cibuľu a cesnak narežeme na polovice a tiež pridáme do hrnca.  Takto pripravené dáme všetko variť. Keď nám polievka zovrie, sitkom pozbierame penu, ktorá sa vytvorila na povrchu. Potom polievku osolíme, okoreníme, pridáme bujón a petržlen. Polievku varíme 4 – 6 hodín na úplne miernom ohni. Potom mäso aj zeleninu vyložíme do väčšej nádoby a šťavu necháme chvíľu odstáť. Rozdelíme si mäso aj zeleninu na taniere, nalejeme na to šťavu.

Necháme vychladnúť, potom uložíme do chladničky, aby nám huspenina úplne stuhla.  Kto má rád môže do huspeniny pridať pred stuhnutím ešte koliesko vajíčka či kápiu. Pri podávaní ochutíme huspeninu cibuľou, citrónom, octom, kto to ako ľúbi. Dobrú chuť!

Foto zdroj: http://lakberendezes.hu/eletmod/kocsonya/

http://gasztro-tv.hu/hirek/kocsonya-balhe-lenyulta-miskolci-kocsonyafesztivalt-onkormanyzat/

http://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/husetel/husetelek-sertesbol/kocsonya-fozes/

(jur)