Klasické slivkové gule

Klasické slivkové gule

Suroviny

1.5 kg zemiaky
75 dkg hladká múka
1 štipka soli
25 ks stredne veľkých sliviek
2 polievkových lyžíc cukru
škorica
5 x polievková lyžica masti
5 ks žemle (strúhané)

Príprava

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme. Scedíme a necháme vychladnúť. Zatiaľ si narežeme slivky na polovice a vykôstkujeme. Strúhanku na masti za stáleho miešania osmažíme do bledohneda. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Cukor vymiešame so škoricou a pripravíme si aj slivky k doske, kde budeme cesto spracovávať.  Na zemiaky sitkom nasypeme múku a rýchlo vypracujeme cesto, rozvaľkáme na 1 cm hrúbku. Potom vyrežeme štvorce 8 x 8 centimetra. Do ruky si chytíme 1 štvorec, dáme si do stredu 1 slivku a posypeme bohato škoricovým cukrom. Potom spojíme 4 rohy cesta a vyformujeme guľku.  Týmto postupom pokračujeme, kým sa materiál neminie. Potom guľky dáme do vriacej vody, koľko sa pohodlne zmestí, aby sa nepolepili. Asi po 2 minútach hrncom jemne zatrasieme, aby sa nám na spodok neprilepili guľky. Keď vyplávajú na povrch, treba ich scediť a dať rovno na opečenú strúhanku, premiešame. Pri podávaní môžeme dochutiť škoricovým cukrom. Dobrú chuť!

 

Foto zdroj: http://cak.hr/en/catalogitem/276/dumplings-with-plums

http://www.thestoryofacake.sk/prave-slivkove-gule/

http://www.coolinari.sk/slivkove-gule/

(jur)