Najkrajšie sviatky by sme nevymenili za nič

Najkrajšie sviatky by sme nevymenili za nič

Kresťania slávia narodenie spasiteľa Ježiša Krista počas Vianoc všade na svete. Aj  vianočné zvyky sú v mnohých krajinách sveta podobné ako u nás. Štedrovečerná tabuľa má však svoje osobitosti.

Martina je Slovenka, jej priateľ Rafael je Francúz. Po prvý raz sedel pri slávnostnom stole v rodine svojej priateľky, a tak štedrovečerné menu bolo pre neho čímsi novým. ,,U nás začíname s prípravami na Vianoce už niekoľko dní pred nimi. Vonku vyzdobíme stromy, inštalujeme osvetlenie. A, samozrejme, pripravujú sa koláče a čokolády. Darčeky si rozdávame až ráno 25. decembra“. Slávnostná štedrovečerná tabula má zvyčajne až dvanásť chodov. Predjedlami sú dary mora, hlavným jedlom je pečený moriak s gaštanovou plnkou, nechýbajú syry, šampanské či tradičné sladkosti – truffle z čokolády a datlí, koláč so smotanou či roláda.

Jorgen z Fínska a Darina zo Slovenska sa zoznámili ešte ako študenti na brigáde v Helsinkách. Istý čas žili vo Fínsku, pred dvoma rokmi sa rozhodli vyskúšať si, ako im to bude fungovať na Slovensku. O podobe Vianoc dlho nerozmýšľajú, aj predtým kombinovali v rámci možností obe krajinné zvyklosti.  Aj vo Fínsku je najvýznamnejším dňom 24. december. Ráno sa tu konzumuje ryžová kaša, ktorá sa zapíja slivkovým džúsom. Večera je slávnostná, ale teraz už v slovenskom duchu. Jorgenovi totiž mimoriadne chutia makové bobálky a pôstna kapustnica. Darčeky nadeľuje Ježiško a Veľký Ukko so svojimi pomocníkmi piadimužíkmi.

Slovenskí manželia Táňa a Róbert žijú v Holandsku už niekoľko rokov. Holandsko sa spája s kakaom, veternými mlynmi, či vynikajúcimi syrmi. ,,V Holandsku sa viac ako Štedrý večer slávi sviatok svätého Mikuláša. Jeho meno znie v holandčine  Sinterklass, je uctievaný ako patrón všetkých detí, námorníkov, ale aj hlavného mesta Amsterdamu.“ Samozrejme, aj Holanďania slávia Štedrý večer. ,,Tento sviatok patrí medzi najkrajšie. Ulice a domy ožaruje svetlo sviečok. A večeru prispôsobím domácim zvyklostiam – mal by to byť pečený králik s brusnicami,“ prezrádza Táňa a jedným dychom dodáva, že tú pravú štedrovečernú atmosféru s typickými slovenskými jedlami si dožičí až na Silvestra, ktorý budú sláviť na Slovensku.

(ebu)

Foto:  Eva Lukáčová pre NN