Nekupujte hydinu chladenú vodou, kupujete najmä drahú a možno aj nezdravú vodu

Nekupujte hydinu chladenú vodou, kupujete najmä drahú a možno aj nezdravú vodu

Slovenskí a českí odborníci odporúčajú spotrebiteľom všímať si pri nákupe hydinových výrobkov  označenie procesu chladenia mäsa. Mali by si vyberať tie chladené vzduchom a nie vodou, pretože chladenie vodou má výrazný vplyv na kvalitu výrobku. Proces chladenia vzduchom okrem iného zmenšuje riziko mikrobiálnej kontaminácie oproti chladeniu vodou.

V niektorých členských štátoch Európskej únie ako aj v tretích krajinách sa používa chladenie vodou, kde môže pri hromadnom vodnom kúpeli prísť k prenosu infekcií z jedného chorého jedinca na ostatné zdravé a taktiež k naviazanou voľnej vody do mäsa. Takto sa môže preniesť napríklad salmonela.

Podľa vyjadrenia riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára, ak slovenský zákazník siahne po domácom výrobku nemôže sa pomýliť – má záruku, že s kuraťom nekupuje aj drahú vodu. Na Slovensku sa totiž bez výnimky používa chladenie vzduchom, čo znamená, že kurča či kuracie diely a ostatná chladená hydina majú vysoké kvalitatívne parametre. Tento spôsob spracovania je síce pre spracovateľov finančne náročnejší než hromadný kúpeľ vo vode, zaručuje však svojim spotrebiteľom vysokú kvalitu domácich kurčiat – tá sa prejaví ako pri kuchynskej príprave, tak aj pri konzumácii.

(iri)

Foto zdroj: http://hydinakk.sk/