Niekde ľudia umierajú od hladu, inde sa hromadia tony vyhodených potravín

Niekde ľudia umierajú od hladu, inde sa hromadia tony vyhodených potravín

Pojem “potravinový odpad” je zadefinovaný na základe definície  EU FUSIONS: “Potravinový odpad sú všetky potraviny a ich nepožívateľné časti vyradené zo zásobovacieho reťazca potravín, ktoré sú buď  ďalej iným spôsobom využité alebo zlikvidované (zahŕňajúc vypestované, zorané alebo nezozbierané plodiny, anaérobné vyhnívanie, produkcia bio-energie, kogenerácia, spaľovanie, plodiny určené na likvidáciu, do skládky odpadov  alebo vyhodené do mora)”. 

„Prísť do reštaurácie, objednať si jedlo, odfotiť si ho a uverejniť na sociálnych sieťach. Pokrm nedojesť a zvyšky vyhodiť. Aj tak vyzerajú všedné dni britskej mládeže,“ píše známy denník The Guardian (február 2017).

Výskumy ukazujú, že mladší ľudia dávajú prednosť heslu “žijem, aby som jedol,” nie „jem, aby som žil“, čiže jedlo je pre nich skôr potešením než nutnosťou. Mnohí toto potešenie preženú až tak, že potom nastupuje nepriateľ ľudstva 21. storočia – obezita. Mladí ľudia tiež dávajú prednosť netypickým receptom, aby si výsledný pokrm odfotili a pridali na sociálne siete, ale jedlo potom nie vždy konzumujú.

Rovnako tieto tendencie podporujú rôzne TV relácie zamerané na programy o varení. Mladí ľudia majú menej, respektíve nemajú nijaké kulinárske skúsenosti a jedlo vyhadzujú po tom, ako „to preženú“ s nákupom, alebo im ich pokusy s varením nevyjdú.

Odborníci vidia nárast takýchto tendencií v dostatku jedla, s ktorým sa stretli obyvatelia predovšetkým západnej Európy po druhej svetovej vojne. Ľudia si kedysi pamätali hlad, nedostatok potravín a neplytvali nimi ani v čase „hojnosti“, čo prenášali aj na svoje deti a tie zase na svoje. No tento proces „šetrenia“ sa zrazu skončil. V Británii je údajne ročne vyhodených až 15 miliónov ton jedla, pričom siedmimi miliónmi “prispejú” domácnosti.

Ako je na tom Slovensko? Plytvajú aj Slováci jedlom? Spoločnosť veľkého nadnárodného potravinového reťazca  prišla s grafom, podľa ktorého Slováci patria tiež k národom, ktoré vyhadzujú tisícky ton potravín. Nie sú to iba potraviny po záruke. Konferencia Foodwaste v Bratislave odhalila, že len samotná nemenovaná spoločnosť vyhodila takmer 3 000 ton jedla, ktoré bolo stále vhodné na konzumáciu.

Podľa týchto informácií, najviac vyhadzované potraviny boli poľnohospodárske výrobky (ovocie, zelenina, výrobky z obilnín) – až 46%, na druhom mieste skončili pekárenské produkty (28%). Od februára 2016 do februára 2017 firma po celom Slovensku predala 573 366 ton potravín. Potraviny, ktoré ostali ako nepredané, predstavujú až 9,957 ton, pričom až 2979 ton tvorili potraviny, ktoré sa dali ešte konzumovať, 173 ton z nich bolo darovaných alebo prerozdelených na krmivo pre zvieratá a 2,806 ton jedla ešte vhodného na ľudskú spotrebu bolo zlikvidovaných.

Svetový potravinový program je organizácia v OSN, ktorá sa zaoberá potravinovou bezpečnosťou. Odhaduje, že na svete trpí nedostatkom jedla takmer 800 miliónov ľudí, najviac z nich v Ázii. Svetový potravinový program ďalej uvádza, že 66 miliónov detí v školskom veku chodí do školy hladných. Program vypočítal, že na zasýtenie všetkých týchto detí je potrebných 3,2 miliardy dolárov, v prepočte ani nie tri miliardy eur.

Len hodnota jedla, ktoré sa vyhodí v Británii, prevýši túto sumu viac ako dvakrát. Na jednej strane umierajú ľudia od hladu, na druhej sa hromadia tony vyhodených potravín. To naozaj ľudstvo nedokáže vybalansovať túto nerovnováhu? Alebo dokáže, ale nie je záujem, lebo z toho „nič nepotečie“ takým, ktorí by mohli presunúť potraviny k tým, ktorí ich potrebujú?!

Foto zdroj:http://www.fuudy.sk/znacka/potraviny-2

(kat)