Pečené kačacie stehná a domáce lokše

Pečené kačacie stehná a domáce lokše

Suroviny:

8 kúskov kačacích stehien
štvrť jablka aj so šupkou
majorán
mletá rasca, soľ, voda

Príprava

Kačacie stehná umyjeme osušíme trocha prisolíme, zabalíme do alobalu a v chladničke necháme odpočinúť cez noc. Na druhý deň posypeme rascou, majoránom, ešte trocha, ak treba prisolíme, kožu popicháme ihlou, aby masť pri pečení vytekala. Poukladáme stehná do pekáča, podlejeme trochou vody, priložíme jablká. Potom zakryjeme pekáč vrchnákom, alebo alobalom a pečieme pri teplote 150°C  asi hodinu. Keď sú už stehná primerane mäkké, pekáč odkryjeme, občas podlievame šťavou z výpeku. Napokon zvýšime teplotu na 200°C a dopečieme do zlatista. Potom vyberieme jablká a výpek zlejeme. Hotovú kačku podávame s dusenou kapustou a lokšami. Ak nie je nablízku nikto, kto by lokše poskytol, poradíme si inak – môžeme si ich pripraviť aj doma. Tento recept nie je tajný, ale je potrebné byť pri jeho uskutočnení trpezlivý a pracovitý – napokon, vždy to tak býva…

Príloha – lokše 24 ks

1000 g zemiakov
300 g hladkej múky
soľ
tuk z pečených stehien na potieranie
múka na posýpanie dosky

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode. Po varení zlejeme vodu a zemiaky necháme vychladnúť. Olúpane zemiaky pretlačíme, trocha osolíme a pridáme múku, postupne vypracujeme vláčne cesto. Na pomúčenej doske vytvarujeme valčeky, ktoré neskôr vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Lokše nasucho opečieme po oboch stranách na čistej keramickej platni, alebo teflonovej panvici. Ešte horúce lokše natrieme výpekom a ukladáme na seba. Prikryjeme a necháme spariť, budú vláčne. Dobrú chuť.

Foto zdroj:https://dia.hnonline.sk/co-na-tanier/529525-mame-pre-vas-recept-na-pecene-kacacie-stehna-a-domace-lokse

https://dobruchut.azet.sk/recept/19320/lokse/

(jur)