Slovenská medovina opäť dobyla svet

Slovenská medovina opäť dobyla svet

Medovina tu bola skôr ako človek. V dutinách stromov, kde žili včely, sa med skvasil s dažďovou vodou. Vznikla prvá medovina. Nápoj, ktorý patril neodmysliteľne k minulosti Slovenska. Na slávnostiach sa nepripíjalo ničím iným, ako skvaseným nápojom z medu. Slovensko sa znovu vracia k medovine a dokonca tak úspešné, že valcuje podobné produkty na celosvetových súťažiach.

Kúsok od kaštieľa v Dolnej Krupej, kde často pobýval Ludvig van Beethoven, je od roku 1989 medovinárstvo Apimed. Ponúka rovnako nádherné tóny ako slávny skladateľ v jeho nezabudnuteľnej Sonáte mesačného svitu, ktorú zložil v dedine neďaleko od Trnavy. Naši medovinári za posledné roky presvedčili doma i v zahraničí, že starobylý nápoj ku Slovensku nielen patrí, ale ukázali, že ho dokážu vyrobiť ako najlepší na svete.

Ako jediná sa pred dvomi rokmi spomedzi tisícov druhov medovín mohla popýšiť hrdým titulom „Best Mead in the World“ (Najlepšia medovina sveta)  ich Bariková medovina. Titul jej udelila odborná porota na prestížnom včelárskom kongrese Apimondia, ktorý bol v meste Daejeon v Južnej Kórei. Tento honosný titul jej patrí až do najbližšieho včelárskeho svetového kongresu, ktorý bude tento rok v Turecku.

Výrobcovia medoviny z Dolnej Krupej získali okrem toho celý ďalší veniec ocenení. Najnovšie dve zlaté medaily z vyhlásenej medovinárskej svetovej súťaže za Atlantikom, kde býva v americkom štáte Colorado každoročne v marci  „olympiáda“ výrobcov medoviny. Tento rok to už bol deviaty ročník  prestížnej medzinárodnej súťaže MAZER CUP. Odborná porota degustovala a vyhodnocovala viac ako 800 vzoriek medovín z krajín celého sveta ako sú USA, Veľká Británia, Kanada, Poľsko, Dánsko, Česká republika, Slovensko, Austrália, Nový Zéland, Čile a Švajčiarsko.

Zlaté medaily získali Staroslovenská medovina svetlá a Bariková medovina práve z Dolnej Krupej pri Trnave. Obe medoviny sú vyrobené z výberového agátového medu z južných oblastí Slovenska. Bariková medovina dozrieva rok v dubových sudoch, v ktorých sa elegantne snúbi lahodná chuť a jemný buket agátového medu s vanilkovo čokoládovými tónmi barikového suda. Slovensko tým znovu potvrdilo svoju príslušnosť k absolútnej svetovej špičke v medzinárodných súťažiach medovín.

Medovina právom patrí na slovenské sviatočné stoly. Je to zaujímavá alternatíva rôznych, zväčša dovozových prípitkových nápojov, ktoré vám ponúknu v reštauráciách. Môže prispieť k veselosti na tradičných slovenských svadobných hostinách, významných jubileách či promóciách. K medovine sa azda najviac zo všetkých tradičných nápojov hodí naše povestné: „Na zdravie!“.

Medovina má v sebe  blahodarné účinky. Zároveň ponúka výnimočnosť chuti a vône medu, bylín a korenín. Hodí sa na prípitok alebo ako digestív, teda ako čaša niečoho, čím sa nádherne a honosne ukončí slávnostný obed či večera. A čo je dôležité, považuje sa aj za nápoj lásky. Veď už je tu jar…

 

Foto zdroj: http://flog.pravda.sk/marcus999.flog?foto=397308

(nem)