Vianočný kapor

Vianočný kapor

Suroviny

1 ks kapor
mlieko
vajíčka
múka
strúhanka
soľ

Príprava

Kapra očistíme od šupín, odrežeme hlavu a plutvy a vypitvaného narežeme na podkovičky. Tie ešte rozrežeme na dve rovnaké časti pri chrbtici. Kúsky dáme na noc vymáčať do mlieka, aby stratili rybací  zápach. Potom odložíme do chadničky. Ráno mlieko odlejeme, necháme odkvapkať. Kúsky nasolíme. Potom ich štandardne obalíme v trojobale, v hladkej alebo polohrubej múke, posolené vyšľahané vajíčko a strúhanka.

Príloha – zemiakový šalát

zemiaky
cibuľa
kyslé uhorky
polievková lyžica cukru
ocot
voda
soľ

Zemiaky dáme uvariť v šupke. Po uvarení scedíme  vodu, necháme vychladnúť,  aby sme ich mohli očistiť. Očistené zemiaky nakrájame na kolieska. Očistíme cibuľu, rozkrojíme na polovicu a polovičky na pol mesiačiky.  Otvoríme konzervu s kyslými uhorkami. Tie rovnako prerežeme na polovicu pozdĺžne a nasekáme na jemne pol mesiačiky. Dáme  zovrieť  asi pol litra vody pridáme asi 1 polievkovú  lyžičku cukru a rovnako aj ocot. Minútku, dve povaríme a necháme tu stavu vychladnúť. Cibuľu, uhorky a stavu nasypeme a nalejeme k zemiakom a všetko riadne premiešame. Pri premiešavaní dosoľujeme, aby to malo chuť, teda v priebehu premiešavania treba ochutnávať, pretože každá soľ je iná.
Vyprážaného vianočného kapríka podávame so zemiakmi. Dobrú chuť!

 

Foto zdroj: https://dobruchut.azet.sk/recept/30369/vyprazany-kapor/

http://archiv.netky.sk/clanok/foto-recept-klasicky-vyprazany-kapor

http://www.zenyvmeste.sk/recept–vyborny-zemiakovy-salat-bez-majonezy

http://sweetlive-recepty.blogspot.sk/2011/01/kapor-na-rasci.html

(jur)