Zdravie pre Slovensko: Ako bojovať stravou proti chrípke

Zdravie pre Slovensko: Ako bojovať stravou proti chrípke

Nedávna štúdia lekárskej fakulty univerzity vo Washingtone odhalila zaujímavú novinku: látky, ktoré sa nachádzajú v čučoriedkach, čiernom čaji a väčšine vín môžu pomôcť podporiť zdravé črevné baktérie a zabrániť komplikáciám spôsobeným chrípkovou infekciou.

Štúdia skúmala konkrétny kmeň črevných baktérií, ktoré produkujú metabolit nazývaný desaminotyrozín (DAT). Myši s vyššou hladinou DAT v tráviacom trakte vykazovali účinnejšiu imunitnú odpoveď na chrípku – utrpeli menšie poškodenie pľúc než ostatné myši, obe skupiny pokusných zvierat dostávali rovnakú dávku vírusu.

Myši neboli schopné zabrániť nástupu chrípky – obe skupiny mali rovnakú úroveň infekcie. Účinky na pľúca boli však zmiernené, čo poukazuje na to, že infekcia bola efektívnejšie odvrátená imunitným systémom myší s užitočnými črevnými baktériami.

Čarovná zložka týchto troch inak nesúvisiacich potravín je jednoduchá: flavonoidy, ktoré metabolizovali na DAT proti chrípke. Antioxidanty (ktorých sú flavonoidy typom) majú silu bojovať proti chrípke. Odpoveď leží v našom čreve po celý čas – nielen na tento problém, ale pravdepodobne aj na mnoho iných. Najlepšie je zdravou stravou budovať si imunitu celoročne, nie až keď prihára.

Foto zdroj: www.plat4mbooks.sk

(iri)